Fluiten, tellen, vlaggen

Fluit & Telschema’s

Hier vind je het fluit en tel schema tot en met april 2018 voor de wedstrijden van de Jeugd, Heren en Dames competitie. Gewijzigde wedstrijden zijn verwerkt in dit schema. Handig om dus even te checken voor je naar de hal gaat als je moet fluiten of tellen.

Dit is het fluitschema voor de Mix competitie.

Ieder team heeft scheidsrechters

In de ALV van mei 2013 is besloten dat ieder lid in een seniorenteam de digitale spelregeltoets doet. Hieronder vind je informatie over de toets. Daarnaast is afgesproken dat in ieder team minimaal 2 leden een V4 scheidsrechterslicentie hebben. Meer informatie kun je vinden op de opleidingen pagina van de Nevobo.

Lijnrechters bij Dames 1

Ook dit seizoen speelt Dames 1 in de 2de divisie. Naast een teller zijn er ook lijnrechters nodig. Welk team dit doet staat ook in het fluit- en telschema. Een lijnrechter moet minimaal 16 jaar zijn. Meer informatie vind je hier op pagina 72.

Leden fluiten ook 1ste en 2de klasse teams

Vanaf afgelopen seizoen heeft de Nevobo besloten dat alleen de 2de divisie (D1), 3de divisie (H1) en de promotieteams (D2, H2) nog de verplichting hebben om een uitfluitende scheidsrechter te leveren en dus ook krijgen bij hun eigen wedstrijd. Alleen voor de thuiswedstrijden van deze teams wijst de Nevobo een scheidsrechter aan.

Alle andere wedstrijden fluiten scheidsrechters vanuit de vereniging zelf. Dit betekent dat méér wedstrijden onder de teams verdeeld worden dit jaar.

De scheidsrechters die thuis fluiten moeten wel een scheidsrechterslicentie voor de juiste wedstrijden te hebben. Voor senioren 1ste en 2de klasse en A-jeugd Top- en Hoofdklasse geldt een code 4 scheidsrechter (V4), voor senioren 3de en 4de klasse en verder alle jeugd geldt minimaal een code 6 (V6) scheidsrechter.

Code 6 scheidsrechter wordt je door een digitale toets te halen (zie hieronder)

Let op de coderingen bij het bepalen wie uit een team een wedstrijd gaat fluiten. Op het schema staat welke kwalificatie minimaal gevraagd wordt. Bij de verdeling wordt ervanuit gegaan dat ieder team minimaal een V4 scheidsrechter heeft. Kan deze persoon niet zorg dan zelf voor vervanging door iemand uit een ander team!

Digitale spelregeltoets voor fluiten in de 3e klasse en lager

Iedere scheidsrechter die een officiële competitiewedstrijd fluit heeft minimaal de digitale spelregeltoets gedaan. Hiermee wordt je scheidsrechter tot en met de 3e klasse. Op de site VolleybalMasterz van de Nevobo kun je makkelijk online de spelregels oefenen en de gratis eindtoets doen voor niveau V6.

Omdat er geen echte opleiding is gedaan is het van belang dat iedere scheidsrechter begeleid wordt (die dit wenst) en feedback krijgt. Feedback na afloop van een gefloten wedstrijd is voor deze scheidsrechters van enorm belang! Er worden geen emblemen, rode en gele kaarten en spelregelboekjes verstrekt door de Nevobo. Rode en gele kaarten kunnen we zelf bestellen via de webshop en spelregelboekjes kunnen hier gedownload worden via de website van de Nevobo.

Voor het fluiten vanaf de 2e klasse blijft nog altijd de VS2 opleiding nodig (V4 scheidsrechter).

Voor het fluiten in de promotieklasse en de regiodivisie is er dus de VS3 opleiding.

Scheidsrechtercoordinator

Voor meer informatie kun je terecht bij de scheidsrechtercoordinator Tom Provoost (H5)(scheidsrechtercoordinator@leythondc.nl).