Over Leython DC

Volleybalvereniging Leython DC is met ruim 400 leden één van de grootste verenigingen in de regio West. We bieden zaal- en beachvolleybal voor alle leeftijden en allerlei niveaus. Onze thuishaven is sporthal De Bloemerd in Leiderdorp, met daar vlakbij onze beachvolleybalvelden. Maar ook sporthal De Does is wekelijks in gebruik.

Regiofunctie

Leython DC heeft leden in niet alleen Leiderdorp en Leiden, maar ook in Leimuiden, Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude, Benthuizen, Den Haag, Zoetermeer, Rijsijk, Hazerswoude, Valkenburg, Voorschoten, Oegstgeest, Oud Ade, Oude Wetering, Sassenheim, Rijpwetering, Koudekerk en Woubrugge.

Doelstelling

De doelstelling van Leython DC is een deels prestatieve en deels recreatieve doelstelling:

 • de eerste twee heren- en damesteams moeten prestatief zijn;
 • de eerste teams moeten minimaal op promotieklasse niveau presteren;
 • jeugd moet optimaal de kans krijgen om zich te ontwikkelen;
 • Leython DC wil voor alle leden een gezellige vereniging zijn.

Ontwikkeling jeugd
Indien mogelijk traint talentvolle jeugd mee met hogere teams. In de prestatieve teams trainen minimaal twee oudere talentvolle jeugdleden mee. Daarnaast sporen we talenten aan om aan de opleiding van de NeVoBo mee te doen.

Gezellige vereniging
In de lagere teams wordt met de teamindeling rekening gehouden met voorkeuren van leden, mits doorstroming kan blijven bestaan. Verder organiseren we elk seizoen verschillende activiteiten (zie menu Nieuws & Agenda)

Geschiedenis

Volleybalvereniging Leython DC heet officieel Leython-DVO-Combinatie en startte op 30 mei 2007:

 • DVO was sinds 24 maart 1964 de eerste Leiderdorpse volleybalvereniging.
 • Leython was sinds 1 augustus 1962 een Leidse volleybalvereniging, die later naar Leiderdorp verhuisde. Leython fuseerde op 1 juli 1973 met Argos, dat al sinds 1 augustus 1952 bestond.
 • Leython Beach kon starten in 2015, na het WK Beachvolleybal, met het daarvoor gebruikte zand.

De naam Leython gaat zelfs helemaal terug tot de tiende eeuw! Zie het knipsel uit het Leids Dagblad van 27 juli 1979:

Vrijwilligers

Leython DC draait volledig op vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zouden we niet kunnen trainen of spelen en zouden we ook geen toernooien, feesten, kamp of andere sociale activiteiten hebben.
Wij zijn momenteel op zoek naar  invulling van de volgende taken: 

 • Feestcommissie leden
  Hoewel de Hoge Hoed redelijk goed functioneert, blijkt het na twee jaar toch wenselijk om de feestcommissie in ere te houden. Deze commissie organiseert het Eindfeest en andere feestelijke activiteiten zoals een Pubquiz of  Bingo, eventueel in samenwerking met een team uit de Hoge Hoed.
  Heb jij wel zin om leuke dingen te organiseren? Meld je aan!
 • Trainers, trainers en trainers
  Voor het nieuwe seizoen zijn we weer op zoek naar mensen die zich willen inzetten als trainer en/of coach voor andere teams binnen de vereniging. Vooral voor de jeugd en de mini’s zijn er dringend mensen nodig die hun enthousiasme en hun volleybal ervaring willen overdragen! Dit is ook erg leuk om met zijn tweeën te doen.
  Ook voor de senioren teams zijn er weer trainers en coaches nodig. Heeft jouw team een trainer en/of een coach? Wellicht kan jij dan een ander team ook gelukkig maken …
 • “Trainer” Volleybalspeeltuin
  De volleybalspeeltuin is bedoeld als eerste kennismaking met volleybal voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Dit gebeurt door allerlei spelletjes te doen waarbij beweging en coördinatie met en zonder bal centraal staan. De speeltuin staat gepland op zaterdag ochtend van 9 tot 10 in de Bloemerd.
 • Oranje-ambassadeur
  zie nieuwsbericht

Ook zijn er altijd mensen nodig om te helpen bij de organisatie van feesten, toernooien en andere activiteiten van onze vereniging. Verder kun je denken aan zaken als PR, website bijhouden, clubblad maken, acquisitie van sponsoren, wedstrijdverslagen schrijven, foto’s maken  en vele andere dingen.

Lijkt het je leuk om ook iets te doen, ook al weet je nog niet precies wat, neem dan eens contact op met de vice-voorzitter, Jos van der Geest: vice-voorzitter@leythondc.nl.

Vrijwilligers zijn er op allerlei niveaus, van mensen die zich bijna dagelijks, wekelijks of slechts een enkele keer per jaar voor Leython DC willen inzetten. Maar …  vele handen maken licht werk!