Leython DC H1 nog zoekende naar vorm en vastigheid in 2024

Op zaterdag 13 januari hervatte Leython DC H1 de competitie na een korte winterstop van drie weken. Opdracht was om de vorm en het goede gevoel te hervinden, die in december na nederlagen tegen Taurus en met name Inter Rijswijk naar de achtergrond waren gedreven. Echter werd er door de heren met hun drukke levens vol met kinderen weinig getraind in de weken voorafgaand aan de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. En dat liet zich helaas gelden, op die zaterdagmiddag de dertiende in Stolwijk.

De Leiderdorpers begonnen goed, uit tegen Dosko H1, en wonnen de eerste set met overtuiging. Achteraf lag dit mogelijk met name aan het thuisteam, dat nog niet lekker warmgedraaid was. In de drie sets daarna kwamen de Stolwijkers in hun ritme en dat wist Leython, op een korte periode in de derde set na, niet bij te benen. Een afgetekende 3-1 nederlaag was het gevolg en de vierde plaats op de ranglijst moest worden afgestaan aan de concurrentie.

Geen lekker begin dus voor onze mannen. Het goede gevoel was nog niet terug en dat zou wel snel moeten gebeuren. Na afloop van de wedstrijd maakten zij daar dan ook meteen werk van. Het team reisde door naar Scheveningen waar goed gegeten en gefeest werd. Vervolgens trainden zij fanatiek op de maandag en de woensdag, waarna nummer drie VV Utrecht H4 wachtte in de Bloemerd.

Zowaar lieten de donkerblauwen hun beste spel in weken zien. Waar uit in Stolwijk het probleem met name lag bij de buitenspelers, die te weinig wisten te scoren, tapten zij nu uit een ander vaatje. Sven Bakker en Mathijs van den Hurk zetten een zeer solide passlinie neer die Utrecht niet wist te breken. De verdediging aan de kant van Leython was reuze fanatiek en met slim en gevarieerd aanvalsspel, op aangeven van spelverdeler Ramon Grotens, zetten de heren van het eerste de gasten op achterstand.

Het werd 1-0 voor Leython, daarna 2-0, en in de derde set kwam het thuisteam op een 16-9 voorsprong. Helaas was het vanaf dat punt over met de pret. Utrecht bleef solide spelen, maar het niveau van Leython daalde gestaag. De frustratie achteraf was groot omdat de derde set met zo’n voorsprong nooit had mogen worden weggegeven. Dit gebeurde echter toch. In de vierde set liep het team voortdurend achter de feiten aan. Op het einde was er nog wel een kans om deze set te winnen en toch nog met die 3-1 overwinning af te sluiten, maar deze werd niet gegrepen. In de vijfde set was de fut eruit en wist Leython geen vuist meer te maken.

Van tevoren had Leython DC H1 misschien getekend voor twee punten, maar gezien het wedstrijdverloop hadden het er vier moeten zijn. Natuurlijk kunnen de mannen hoop putten uit het vertoonde spel in met name de eerste helft van de wedstrijd, en ook zou je kunnen zeggen dat het goede gevoel voor een groot deel is teruggevonden. Maar om echt te kunnen spreken van een goede en stabiele vorm, zullen er meer resultaten moeten worden geboekt. Om te beginnen uit in Bergambacht komende week, waar Thor H1 zal proberen een gaatje te slaan met Leython en de overige concurrentie in de strijd om plek vier. Als Leython H1 zo speelt als afgelopen vrijdag, behoort een Leiderdorpse overwinning absoluut tot de mogelijkheden.