Tweede overwinning Leython DC H1 komt zo uit de lucht vallen

‘Broodje frikandel!’ De stem van de barvrouw bulderde door de Noord-Haagse kantinelucht. Gesterkt door hun eerste competitieoverwinning waren de vaders, bijna-vaders en aspirant-vaders van Leython DC H1 afgereisd naar Volevo in Leidschendam. Het team moest spelen onder etenstijd, maar voor zover ze door hun lege magen in slaap aan het dommelen waren in de kantine, maakte de roep van de barvrouw hen weer helemaal wakker. De flink hete koffie deed ook nog eens wonderen.

Na een energieke omkleed- en warming-upsessie waren de donkerblauwe heren helemaal klaar om tegen Volevo hun tweede overwinning binnen te gaan slepen. Maar net toen ze wilden beginnen, bleek dat het net niet goed hing. Het werd vervangen en zo kon het team precies nog zien hoe Leython DC D1 hun wedstrijd, die tenminste wel gewoon voor etenstijd was afgelopen, met 2-3 binnensleepte. Netjes dames!

De wedstrijd kon beginnen en de Leiderdorpers hadden hun tegenstander meteen goed tuk met hun oerdegelijke spel, dat het publiek niet echt deed opleven maar de spelers van Leython wel, aangezien ze lekker aan het winnen waren. In de eerste en tweede set liepen ze tijdig uit, lieten de tegenstander aan het einde nog wat terugkomen, maar wonnen comfortabel genoeg.

De derde set was een ander verhaal. Leython kwam er niet aan te pas en dat is geen toeval, want de derde set blijkt dit seizoen sowieso een heet hangijzer. Van de vijf wedstrijden die het team speelde (inclusief beker) werd de derde set pas één keer binnen gehengeld. Hier is duidelijk werk aan de winkel voor coach Marc en zijn mannen.

Ook de vierde set ging absoluut niet van een Leiderdorps dakje. Lang keek het team tegen een achterstand aan, totdat spelverdeler Ramon Grotens aan service kwam in het laatste kwart van de set. Met een ijzersterke serie zette hij het team naast Volevo, twee punten verwijderd van de winst.

Iedereen maakte zich op voor een felle strijd, maar toen viel het matchpoint voor Leython DC H1 zomaar uit de lucht. Ramon – hij weer – verdedigde een hard geslagen bal van de diagonaal van Volevo, maar het lukte hem niet om de bal aan de eigen kant van het net te houden. Met een hoge boog caramboleerde het ronde projectiel richting de helft van Volevo. Daar ter plekke zag de dienstdoende buitenaanvaller iets wat verder helemaal niemand zag, namelijk dat de bal uit zou gaan. De reden dat hij dit als enige zag, was dat zijn waarneming niet klopte. Pardoes liet hij de bal vlak voor zijn voeten stuiteren – een meter binnen het veld. De verbazing en vreugde bij Leython waren van gelijke grootte.

De coach van de tegenstander, Eric de Ridder, had vervolgens het lumineuze idee om deze verbouwereerde buitenaanvaller maar eventjes naar de kant te halen. De verse kracht in het veld liet er geen gras over groeien en sloeg de bal meters uit, waardoor het matchpoint van Leython meteen verzilverd was. Een gouden wissel dus – of misschien een zilveren in dit geval.

Het moment van de wedstrijd: speler van Volevo denkt dat de bal die hier voor zijn voeten valt, uit is. Zoals u kunt zien is dit niet het geval. Leython komt op matchpoint.