Leython DC H1 nestelt zich met nieuwe zege steviger in de topvier

Het was de eerste (koude) vrijdagavond van december toen Dosko H1 uit Stolwijk naar het noorden trok voor een weekendje Leiden. Op zaterdag zouden ze spelen tegen een stelletje brakke studenten, maar eerst was het tijd voor een potje volleybal in het burgerlijke semi-kinderdagverblijf genaamd De Bloemerd. De heren van de tegenstander, jullie welbekende en geliefde Leython DC H1, had de afgelopen weken veel teambesprekingen afgehandeld om de onderlinge afstemming en sentimenten te verbeteren. Het gaat niet slecht met Leython in de competitie, maar de heren zijn kritisch en vinden dat het altijd beter kan. De jammerlijke uitschakeling in de beker tegen SKC en de weinig overtuigende overwinning van afgelopen week tegen Sovicos boden ook wel aanleiding voor deze kritische houding.

Tegen Dosko zou het spel overtuigender moeten om de nieuwe serie van overwinningen in de competitie te kunnen voortzetten. Of het uiteindelijk echt overtuigender was, dat is maar de vraag. Spectaculair was het in ieder geval. Dat zag ook de inmiddels trouwe schare fans van Leython DC MA1 die voor het optreden van H1 naar De Bloemerd was gekomen, inclusief support borden. Iedere set was spannend, en geheel in stijl gingen de punten op de meest penibele en rommelige momenten naar Leython. Het spelverloop is als volgt samen te vatten. De eerste set stond het thuisteam lang achter, maar bogen zij het om vlak voor het einde. In de tweede set leek het makkelijker te gaan, maar kwam Dosko op het einde toch nog heel dichtbij. Het liep gelukkig goed af.

Verbijstering bij Leython wanneer de scheidsrechter bij een 23-24 achterstand in de derde set een bal via de antenne over het hoofd ziet. Hij zou zijn beslissing later bijstellen naar dubbelfout.

In de derde set was Leython opnieuw veroordeeld tot een inhaalrace vanuit een schijnbaar kansloze positie. Wonder boven wonder kwamen ze terug tot 23-24, waarna de diagonaal van Dosko bal zo hard halverwege tegen de antenne sloeg dat die bijna doormidden brak. Dit ging echter totaal voorbij aan de scheidsrechter, die het punt aan Dosko toekende en de set wilde affluiten op 23-25. Na hevige protesten van Leiderdorpse zijde en overleg met de tweede scheids gaf hij toch dubbelfout. In de rally die volgde werd dezelfde dia van Dosko genadeloos afgeblokt: 24-24. Na deze bijzondere gang van zaken moest Leython de set toch afstaan aan Dosko. In de vierde set ging alles ook weer met hangen en wurgen. Lang was er geen peil op te trekken wie de set zou gaan winnen. Na nog wat commotie met een rode kaart voor Dosko (eerder hadden ze al geel gehad), ging de set een zinderende slotfase in. Leython DC H1 was echter gedurende de wedstrijd steeds beter ingesteld op de gooi- en prikballen van de tegenstander, zowel aan het net als in de verdediging. De mannen uit Stolwijk leken ten einde raad en met een in het net geslagen bal besloten zij de wedstrijd in het voordeel van Leython.

Hiermee komt het team op 28 punten, slechts vier minder dan de nieuwe nummer een Taurus H2. Komende zaterdagmiddag in Houten is dit de eerstvolgende tegenstander van Leython. Mochten de heren deze wedstrijd in een overwinning kunnen omzetten, wat een zeer zware taak zal zijn, dan kan het team met een heel goed gevoel gaan werken richting de laatste wedstrijd voor de winterstop. Ohja, en Dosko H1? Of ze een hotelletje in de buurt hebben gepakt is niet duidelijk, maar de volgende middag meldden zij zich in Leiden waar ze nog energie voor twee sets bleken over te hebben: op een 0-2 voorsprong volgde een 3-2 verlies. Toch een puntje meer dan op de vrijdagavond bij een li-la-lastig Leython!