Leython DC H1 overtuigt in sleutelderby en vindt aansluiting met de subtop

Op vrijdagavond 3 november kwamen de studenten van het Leidse SKC naar Leiderdorp. De heren van SKC spelen voor het eerst in hun clubgeschiedenis in de Derde Divisie, en zo kon het dat na een aantal jaren van onderlinge bekerduels, waarin Leython altijd het hoogste woord had, ook in de competitie dit affiche op de planning stond.

De motivatie bij de spelers was aan beide kanten hoog. Deels omdat het duel tussen Leiden en Leiderdorp een echte derby betreft: ook het wapen van Leiderdorp bevat de gekruiste sleutels, met de Rijn die erdoorheen stroomt. Dit wapen was ook te zien op de gloednieuwe inspeelshirts van Leython DC H1 – zie foto. Maar vooral ook omdat er tussen de spelers onderling veel hechte banden zijn. Velen zijn kennis, vriend of oud-teamgenoot van elkaar.

Van de twaalf spelers van Leython DC H1 hebben er maar liefst acht een verleden bij SKC. Bart, Niels, Sven, Boudewijn en Mathijs speelden er tot 2016. Casper maakte in 2018 de overstap (terug) naar Leython, Michiel volgde in 2022 en Lucas speelt dit seizoen voor het eerst sinds 2013 weer in het Leython-tenue. Afgezien van Lucas hebben allen in het verleden met elkaar samengespeeld in SKC H1. Pikant detail: Casper is sinds vorig seizoen ook nog eens de trainer/coach van het huidige SKC H1. Gelukkig speelde hij deze avond gewoon mee aan de blauwe kant van het net.

Leython startte voortvarend in de eerste twee sets en gaf SKC weinig kans om langszij te komen. De studenten sprongen hoog en sloegen hard, maar maakten ook veel fouten. Bovendien wisten zij maar weinig servicedruk uit te oefenen op de Leiderdorpse passlijn. In de derde set begon ook de verdediging van het thuisteam op gang te komen en lukte het de gasten nauwelijks meer om punten te maken. Bovendien hadden ze geen antwoord op de slimmigheden van met name de buitenaanvallers van Leython aan het net, die keer op keer de bal via de blokkering van de tegenstander buiten bereik van de Leidse verdedigers wisten te leggen.

Op de diagonaalpositie wisten Michiel met een aantal slimme prikballen en Wijnand met zijn gecontroleerde linkshandige slagbeweging regelmatig de gaten te vinden. Ook de middenaanvallers lieten zich niet afstoppen op de momenten dat de passing van Leython goed lag. Zo was de derde set, die in de voorgaande vijf wedstrijden maar één keer werd binnengehaald, nu de meest dominante van de vier.

In de laatste set deed Mathijs op de buitenkant er qua slimmigheden nog een schepje bovenop. Bal na bal legde hij zeer bekeken neer, al dan niet via de handen van onmachtig omhoog springende spelers van SKC. Leython liep meer dan tien punten uit, maar liet zich toen toch verleiden tot een aantal slordigheden. Wellicht was het de afnemende focus, gevoed door het gevoel dat ook de laatste set wel binnen zou zijn. Hierdoor moesten de heren alsnog flink aan de bak om de laatste punten te winnen, waar zij gelukkig in slaagden. De eerste 4-0 overwinning van het seizoen was een feit en met deze vijf punten maakt Leython een sprongetje op de ranglijst naar de bovenkant van de middenmoot, vlak onder de subtop.

Volgende week is het de Leiderdorpse Super Saturday, met thuisduels de gehele dag door. Leython DC H1 treedt om 13.00 aan in de Bloemerd tegen VOC Maarssen H1 en hoopt hier de vierde overwinning op rij binnen te gaan slepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *