Nieuwe regels voor o.a. invallen en 2e bal!

Komend seizoen gelden in het zaalvolleybal een aantal nieuwe regels. Horizontaal invallen wordt beperkt en de 2e bal in een rally mag minder vaak afgefloten worden.

Horizontaal invallen
Leython DC heeft de afgelopen jaren met succes gebruik gemaakt van de mogelijkheid om onbeperkt ‘horizontaal’ (in dezelfde klasse) in te vallen. Komend seizoen mag dit “per wedstrijd nog maar door 3 spelers gedaan worden. De overige spelers moeten uit het oorspronkelijke team komen, of invallers uit lagere klasses zijn.”

Aantal invalbeurten
De 3e keer invallen in een kalendermaand betekent vastspelen in het team waar het meest is ingevallen in die maand. Daarna staat de teller voor die kalendermaand weer op 0 invalbeurten. De vierde keer invallen in een kalendermaand betekent dus niet meer automatisch vastspelen.
Als  een speler in 3 verschillende teams invalt, speelt hij zich vast in het middelste team.

De 2e bal
Mogen we niet meer al te veel over zeuren, want: “zolang bij een met de vingers bovenhands gespeelde bal sprake is van kort balcontact én deze aan de zijde van het net van dit team blijft, hoeft deze bal niet technisch helemaal zuiver gespeeld te worden.”

Lees alles over deze ‘internal pass’ en meer in het document van de Nevobo: Bijlage 2. Wijzigingen Reglementen Bondsraden

Niet meer schermen
Als jouw team aan service is, mag je aan het net (en achterin) al wisselen. Er is dus geen reden meer om dicht bij elkaar te gaan staan. De tegenpartij kan de service dan beter aan zien komen (er is geen ‘scherm’ meer). Voorspelers moeten wel voor de achterspelers blijven.

Gevolg is wel dat verplicht wordt om de serveervolgorde in het DWF te zetten.

Wisselen bij de jeugd
Voortaan mag bij alle jeugdteams gewisseld worden zoals bij de senioren: een speler mag meerdere keren gewisseld worden (zie voorbeeld). In een set mogen er maximaal 6 spelerwissels plaats vinden.

Voorbeeld

  • Speler #5 uit de basisopstelling wisselt met speler #3.
  • Speler #5 kan alleen op zijn positie weer terug gewisseld worden met speler #3.
  • Als dit eenmaal is gebeurd, kan speler #3 kan na een voltooide rally weer gewisseld worden met bijvoorbeeld speler #6 uit de basisopstelling.
  • Maar hij kan ook nogmaals met speler #5 wisselen.

Heb je vragen of opmerkingen? Gebruik het reactieformulier onderaan!

Meer nieuws

2020-07-08

Bestel op tijd je wedstrijdshirt

Heb jij voor het komende seizoen een nieuw wedstrijdshirt nodig omdat je nieuw bent bij Leython DC of omdat jouw...
Read More
2020-07-08

Trainingsschema 2020-2021

Ben je dit jaar de Sjaak met 'maandag laat' of moet je op woensdag haasten om op tijd in De...
Read More
2020-07-04

Nevobo zoekt vrijwilligers voor internationaal King of the Court toernooi

De Nevobo organiseert van 9 t/m 12 september een internationaal King of the Court toernooi en zoekt daarvoor vrijwilligers. De...
Read More
1 2 3 93

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *